Mjukt, varmt och estetiskt tilltalande, sammet är ett tidlöst tyg. Du kan hitta det både i din garderob och i din möblering. Upptäck alla egenskaper hos sammet och det sortiment som erbjuds av Mondial Tissus!
Vad är Sammetstyg?
Är du intresserad av historien och ursprunget av sammet, dess tillverkningshemligheter och dess främsta egenskaper? Mondial Tissus avslöjar allt för dig.
Sammetstyg: historia och ursprungFrån Orienten kommer sammetstyget, som föddes i Kashmirs region i Persien. Tyget kallades då ""svanfjädrar"". Sedan dess har detta tyg korsat århundraden och klätt alla typer av individer: stora kungar, borgare, arbetare...
Importerat till Europa på 1300-talet, är detta ädla material baserat på silkeindustrins expansion, där det har sitt ursprung. Det dröjde inte länge innan det började utvecklas i de stora italienska städerna Genua, Venedig, Milano och Florens. Vid den tiden återfanns detta tyg med växt- eller geometriska mönster.
Från 1800-talet demokratiserades sammetstyget och tog sin plats i Lyonvävnadernas centrum i Frankrike. Man skulle väva det berömda "pannesammet" (kallas också "krossad sammet") ett sekel senare som används inom haute couture. Idag syns sammetstyget på catwalken hos de stora modehusen. Den finns i olika former, från jacka till byxor.
Hur tillverkas tyget sammet?Även om man kan tro att sammet är en typ av fiber är det faktiskt en tydlig vävnadsprocess. Två lager tyg är sammanfogade ovanpå varandra med hjälp av en varptråd. Denna hårt kammade tråden klipps sedan och tygerna separeras. Sammeten skapas därför med trådar som sticker ut lodrätt från tyget. Det är därför viktigt att behålla en liknande riktning för alla delar som resulterar från samma mönster.
Lockar eller ränder kan bildas på tyget genom att använda en rakhyvel. Olika behandlingar appliceras också på tyget efter vävning. För att fästa luggen är baksidan av tyget ofta belagd eller behandlad med vax. Andra manipulationer som sprayning, borstning eller trimning utförs ibland för att ge tyget smidighet och glans.
OBS: Det finns flera råvaror för att tillverka sammet, varav den lyxigaste är silkesammet.
Vilka är sammetstygets egenskaper?Sammeten uppskattas för sin mjuka, fluffiga känsla, värme och hållbarhet. Dess vävstruktur anses vara komplex. Den är strukturerad från en enkel väv (varp och inslag som korsar varandra), på vilken en extra tråd, kallad ""luggtråd"", är fastsatt. Sammetens baksida är slät och matt, medan framsidan är bildad av luggar, blank och skimrande.
"Varpsammet", använd inom möbelklädsel, ska skiljas från "inslagsammet", som främst används inom klädesplagg. Billiga tyger har en vävstruktur i linne medan högkvalitativa har en kypertväv.
Upptäck hela vårt utbud av sammetstyger
Sammet förekommer i många former. Den finns i alla prisklasser beroende på dess sammansättning, textur, fall, vikt, effekter eller behandling. Tveka inte att köpa sammetstyg per meter för dina sömnadsprojekt.
Fallet hos sammetstyget är viktigt för den slutliga skapelsen. Det kan vara lätt, tungt, smidigt eller styvt.
När det gäller sammet bestående av polyester eller viskos är tygets fall vanligtvis lätt och tillåter rörelse. Detta gäller också för lycrasammet, mycket använd inom tillverkning av kostymer för showvärlden (åkdräkter, artistisk gymnastik, etc.). Dess töjbarhet ger en mycket smidig fall.
Och för att upptäcka mer, se vårt breda sortiment av tyger!
Kreationer som lever upp till dina förväntningarDet är relativt lätt att sy i sammet. Du kommer inte ha svårt att klippa det, sätta nålar i det och sätta ihop det (förutom jersey-sammeten som är mjukare). Att skapa plagg i sammet är inom räckhåll för alla, och skapelsemöjligheterna är många! Ha roligt med ett brett urval av sammet, färger och effekter...
Nybörjare kan välja corduroysammet, som är det enklaste att arbeta med. Till exempel är tillsatsen av en gylf eller en osynlig dragkedja en lättutförd operation. Sammetstyget har fördelen att ge mycket stil och karaktär till en klädsel. Adoptera olika stilar genom att sy: jackor, kjolar, byxor, overaller, etc.
Få en originell effekt genom att blanda olika element med finess och subtilitet. Ha kul med olika fall och texturer. Satsa också på detaljer genom att använda sammeten sparsamt: sammetprickar, basnättyg, viskos, spets, etc. Betona till exempel en avslutning genom att lägga till fickor, en krage eller en sammetsspärr. Du kan också sätta ihop ett mörkt färgat band med din del, sy knappar, etc.
När du skapar sömnadsprojekt, inspireras av olika källor: du hittar massor av idéer och kreativitet på webben, i tidningar eller i din dagliga miljö! Det viktigaste är att ha kul med att skapa plagg som är som du. Höst-vintermodellerna är särskilt lämpliga för användning av detta varma material. Många mönster finns tillgängliga på vår webbplats.
Att vårda mitt sammetstyg - Hur tvättar man velour?
Tvätt av sammetDu kan välja att tvätta sammetstyget antingen i maskin eller för hand.
Kom ihåg att alltid tvätta ditt sammetplagg på insidan för att skydda dess känsliga utseende. Se till att kontrollera vårdinstruktionerna på etiketterna. Undvik att blanda material och tvätta inte vid mer än 30°. Använd ett milt tvättmedel, som det som används för babykläder. En mild och fosfatfri sammansättning rekommenderas.
När tvätten är klar måste du torka ditt velourtyg. För att undvika att det skadas, vänta inte för att ta ut det från maskinen och föredra lufttorkning. Lägg det på en galge eller platt. Se till att inte placera det nära potentiella värmekällor. Du kan också avsluta torkningen genom att lätt borsta tyget när det är torrt.
Strykning av sammetHar ditt plagg veck? För att fixa detta kan du spraya sammetstyget med ånga från en ångstrykjärn eller hålla ditt strykjärn cirka 5 centimeter från ditt tyg för att inte bränna det. Annars kan du också hänga ditt plagg i trettio minuter över ett varmt badkar.
Hur syr man i velour?
Några tips när du ska sy i velour: Använd en skärmatta och rullkniv om möjligt, eftersom velour kan vara svårt att klippa jämnt med sax på grund av dess glidiga yta.
Använd stretchnålar som har en rundad spets som inte skadar det stretchiga velourtyget. En nålstorlek på 75/11 eller 80/12 fungerar bra. Välj en stark, stretchig tråd, helst i polyester, för att den håller bättre vid stretch och ger ett smidigt resultat.
Eftersom velour är ett stretchigt tyg bör du använda en stretchsöm eller en smal zigzag-söm som tillåter tyget att sträckas utan att sömmarna spricker. Använd en overlockmaskin om du har tillgång till en, eftersom den syr elastiska sömmar och fållar kanterna snyggt och snabbt. En overlock hjälper också till att förhindra att velourtyget fransar sig.
Undvik att sträcka velourtyget när du syr, eftersom det kan resultera i vågiga sömmar. Testa på en provbit först: Innan du börjar sy i själva plagget, gör en testsöm på en bit av samma velour för att säkerställa att spänningen, sömmen och tekniken fungerar bra.
Sammetstyg
Sammetstyget fortsätter att inspirera oss från dess uråldriga skapande från Orienten. Används både inom modevärlden och inredningsvärlden, finns det i alla dess former: effekter, färger, sammansättningar... Sammet anpassar sig till alla mönster. Så, tveka inte att uttrycka din kreativitet med Mondial Tissus!