Vilket tyg för gardiner?

Leveransalternativ    Leveranstider Priser

Logo postnord

Hemleverans i Sverige  

Beställningar förbereds och skickas inom 2-4 arbetsdagar.

Leveranstid 3-6 arbetsdagar efter leverans.

79 kr för beställningar upp till 780 kr inkl. moms,

Gratis för beställningar över 780 kr inkl. moms.

 

Logo postnord

Till ett utlämningsställe

Beställningar förbereds och skickas inom 2-4 arbetsdagar.

Leveranstid 3-6 arbetsdagar efter leverans för Sverige.  

 

50 kr  för beställningar upp till 599 kr inkl. moms, 

Gratis för beställningar över 599 kr inkl. moms.

Logo postnord

Returfrakt 

Produkten uppfyller inte dina förväntningar eller var inte rätt val?
 
Du har 30 dagar på dig att ändra dig.

Begär en returetikett från vår kundtjänst, med vilken du kan returnera oönskade produkter gratis till oss. 

30 dagars returrätt

Vilket tyg för gardiner?

Filtrera
Filtrera

Allt du behöver veta om tyger för gardiner

Det är ett projekt som vi har funderat på ett tag... och det är sant att vardagsrummet skulle få ett helt annat uttryck med vackra gardiner! Vi skulle gärna fylla det lilla trista tomrummet runt våra fönster själva, men problemet är att vi inte riktigt vet var vi ska börja. Det kan kännas som en komplicerad uppgift, men det räcker egentligen att veta hur man går tillväga, få de bästa råden och framför allt att börja. Det passar bra, eftersom vårt team idag har gjort sitt bästa för att ge oss de bästa sytipsen i ämnet.

Hur man väljer rätt tyg till våra gardiner, hur många meter man behöver, hur man skapar vackra veck och till och med hur man underhåller våra skapelser – här hittar vi svar på alla våra frågor. Så fram med saxen, nu kör vi med gardinerna!

Innehåll:

    Vilka olika typer av gardiner finns det?

    Från den traditionella tyggardinen till den exotiska japanska skärmen, via persienner och båtlängder, finns det nästan lika många typer av gardiner som det finns inredningsönskningar. Här är en liten översikt över de bästa lösningarna för att skydda din integritet i hemmet.

    • Tyggardiner

      Falskt klassiska, tyggardiner är framför allt de mest eklektiska. Med ett stort urval av material, texturer, nyanser och mönster, är de ibland diskreta och ibland färgglada för att passa både vårt hem och vårt humör. Om vi älskar lyxiga och praktfulla inredningar? Då kan vi välja ett vackert sammetstyg med ett tungt fall. Föredrar vi bohemstil? Då satsar vi på ett brokad eller ett färgglatt etniskt mönster. Och om vi vill ge en lantlig chic känsla, skulle vi välja ett enfärgat linne eller en fin linneToile de Jouy.

      Förutom deras rent dekorativa dimension kan gardiner också vara praktiska, ja till och med nödvändiga i vissa situationer. Skydd mot insyn, termisk isolering, ljudisolering och till och med brandmotstånd – valet av tyg till våra gardiner avgör deras användning och de fördelar de ger för vårt komfort.

    • Persienner

      Det andra vanliga alternativet för att skärma av och klä våra fönster är persienner. Till skillnad från gardiner är persienner inte alltid gjorda av tyg och de har en rörlig mekanism (manuell eller automatisk) som gör att man kan justera dem upp och ner eller åt sidorna.

      Bland tygpersienner hittar vi den mycket eleganta båtpersiennen, som viks upp från botten och påminner om segel på ett skepp. På sidan av de mer rigida materialen finns klassiska persienner som den venetianska persiennen med justerbara horisontella lameller, rullgardiner i tyg eller bambu och den definitivt retro kaliforniska persiennen med breda vertikala lameller.

    • Voilegardiner

      Lätta och luftiga gardiner, voilegardiner är eleganta och genomskinliga. En genomskinlighet som vi faktiskt enkelt kan justera beroende på vilket tyg vi har valt, för att bevara vår integritet utan att för dens skull hindra ljuset från att komma in i vårt hem.

      För att filtrera solens strålar mjukt kan vi till exempel välja en voile av polyester eller bomull, en organza, en spets eller en väldigt fin linneväv. På så sätt behåller vi mycket genomskinlighet och ljus. Om vi vill ha ett mer dämpat resultat för bättre skydd mot insyn, kan vi välja något tjockare material som bomull, linne eller en blandning av linne och bomull (en fin blandning av de två).

    • Vitrage

      Vitrager har samma egenskaper som voilegardiner, det vill säga att de först och främst används för att skydda mot insyn samtidigt som de släpper in ljuset. Skillnaden är att vitrager är direkt fästa vid fönsterkarmarna och är inte rörliga, till skillnad från voilagardiner som är hängda på en gardinstång.

      Bland vitrager hittar vi också "brise-bises", som är halva voilegardiner som placeras på fönstrets mitt. Tygerna som används för vitrager är i princip samma som för deras "kusiner" på gardinstången, med mer eller mindre genomskinlighet beroende på den önskade effekten.

    • Japanska skjutgardiner

      Slutligen, för att avsluta med en exotisk touch, tar vi oss till Japan och deras paraventer. Bestående av stora vertikala tygpaneler, är de särskilt dekorativa och ger värme och renhet till våra hem. Monterade på skenor, kan man enkelt flytta dem för att skapa en perfekt Feng Shui-stämning och strukturera rummen. Målet: en inredning med zen och elegans, i sann japansk anda ❤️

    Vilket tyg ska jag välja för mina gardiner?

    För att välja rätt tyg till sina gardiner måste man först fråga sig själv vad deras användning kommer att vara. Söker vi ett vackert tyg för att dekorera vårt hem? Behöver vi termisk eller ljudisolering? Eller kanske vill vi bara sätta upp voilegardiner för att få lite mer lugn och ro hemma? Oavsett våra behov finns det definitivt ett idealiskt tyg för att skapa drömgardinerna.

    • För en fin inredning

      Är gardinprojektet rent estetiskt? Då kommer valet av perfekt tyg att göras baserat på vår inredning. För att börja, fundera på vilka färger som skulle passa bäst i vårt hem. Gillar vi klassiskt och minimalistiskt? Då satsar vi på beige, grått eller vitt. Föredrar vi en chic och lyxig känsla? Då kan vi välja vinröda, skogsgröna, svarta och marmorliknande nyanser. Gillar vi en mer rustik stil? Då satsar vi på naturliga toner, ockra och saffransgult. Och om vi vill inreda ett barnrum, kan vi leka med glada färger och mjuka pasteller.

      Nästa fråga är mönster och textur på våra framtida gardiner. Återigen, här finns massor av valmöjligheter! Gingham-rutigt, Toile de Jouy eller mönster från märket Liberty för en lantlig känsla, jacquard och brokad för ett mer texturerat och lyxigt resultat, eller geometriska mönster och fantasimotiv för ett originellt och färgglatt hem.

      Och slutligen, den avgörande faktorn: valet av material. Om du undrar hur man väljer rätt tyg för gardiner, bör denna lista med tyger underlätta din sökning.

      Linneväv

      Tillsammans med kypert och satin är linneväv en av de tre huvudtyperna av vävar som är vanligast både inom inredning och klädsel. De vanligaste linnetygerna som används för gardiner är linne och bomull, två naturliga växtfibrer som uppskattas för sin lättskötta kvalitet och hållbarhet. Oavsett om de är enfärgade eller mönstrade, kommer de att klä våra fönster med elegans och långvarig hållbarhet.

      Canvas / Bachette

      Canvas är en tjock och hållbar bomullstyg som används främst för inredning och möbeltextilier. Det finns i många färger och mönster, vilket gör det lätt att hitta inspiration för att fräscha upp vår inredning.

      Jacquard

      Jacquard är ett tyg där mönstret är vävt direkt med trådar i olika färger. Fördelen jämfört med tryckta tyger är dess hållbarhet. Jacquard är tjockt, får inte lätt veck och ger våra hem ett mycket elegant uttryck, vilket gör det idealiskt för gardiner.

      Kypert

      Kännetecknat av sina fina snedställda randiga texturer, är kypert en vävtyp som ofta används i tillverkning av jeans. Vanligtvis tillverkat av bomull, är kypert perfekt för inredning och gardinsömnad tack vare dess tjocklek och hållbarhet. Dessutom, till skillnad från vad man kanske tror, är det också lätt att arbeta med vid sömnad.

      Sammet

      Tidigare en symbol för rikedom och prestige, behåller sammet fortfarande idag sin ädla och eleganta karaktär. Genom en särskild vävningsteknik får sammet sin mjuka, sammetsliknande textur, och kan vara tillverkad av bomull, silke, ull eller till och med linne. Oavsett om det är enfärgat eller randigt, kommer gardiner i sammet att ge värme och elegans till vårt hem.

      Piké

      Piké är ett bomullstyg med en omarbetad vävstruktur som har små upphöjda mönster, som rutor, romber eller linjer. Det finns lätta pikétyger som används för att sy skjortor och sommarkläder, samt tyngre och tjockare pikétyger som är perfekta för möbeltyger. För vackra, texturerade gardiner tänker vi på piké!

      Mocka

      Mocka är ett syntetiskt material som påminner om äkta mocka och har en silkeslen "päls"-liknande yta med ett tungt fall, vilket gör det idealiskt för inredning och särskilt för gardiner. Finns i många färger och ibland även med mönster, ger mocka ett varmt och mysigt intryck i vårt hem året runt.

    • För att kontrollera ljuset

      Om vi inte har några persienner eller utvändiga fönsterluckor kan installation av mörkläggningsgardiner vara den ideala lösningen för att isolera ett rum från stadens ljus eller gryningen.

      För en 100 % mörkläggande gardin (även kallad 100 % blackout) ska tyget ha en dekorativ textil på ena sidan och en belagd sida som blockerar alla ljusstrålar. För en gardin som dämpar ljuset men låter lite ljus passera, väljer vi ett tyg med lösare väv och mer flödande textur, som vi även kan fodra med ett dekorativt tyg för att matcha vår inredning.

    • För att dämpa ljud

      Vissa tyger, kallade ljudisolerande tyger, har förmågan att minska buller. Dessa specifika material är därför särskilt lämpliga för att skapa gardiner för ingångsdörrar som öppnar mot ett bullrigt trapphus eller fönster som vetter mot en livlig gata.

      Ljudisolerande gardiner är ofta gjorda av sammet eller har en ljudisolerande foder som gör att de kan dämpa några decibel. Och som en extra bra nyhet, vet du att hos Mondial Tissus är alla våra ljudisolerande tyger också termoisolerande!

    • För att reglera temperaturen

      För kallt på vintern och för varmt på sommaren? Vad om vi litade på våra gardiner för att reglera temperaturen i vårt hem? För det finns faktiskt material som är särskilt designade för att ge bra termisk isolering på vintern och förhindra att värmen sprider sig för mycket på sommaren.

      Exempelvis kan vi satsa på ett vadderat tyg (som sys mellan två lager dekorativt tyg) för att isolera vår ytterdörr och förhindra drag på vintern. En annan lösning för att isolera våra fönster året om är termotyget. Detta syntetiska och mörkläggande material har en silverfärgad metall-yta som fungerar som ett 2-i-1 isoleringsmaterial. På fönstersidan blockerar den silverfärgade sidan solens värme på sommaren; på inomhussidan förhindrar den värmeförluster utåt på vintern.

      Tricket för att ha termoreglerande gardiner året runt är att dubbel-fodra vårt termotyg och sy denna foder med kardborrband så att vi kan byta den silverfärgade sidan när vi vill.

    • För att skydda mot brand

      Brandgardiner är främst avsedda för offentliga lokaler och institutioner och tillverkas i två typer av material: flamskyddade, som är textilier behandlade med ett speciellt skyddsmedel, och brandbeständiga, där textilfibrerna är direkt behandlade för att motstå brand.

      Det är viktigt att veta att brandgardiner inte är obrännbara, de förhindrar bara att elden sprider sig och brinner utan lågor vid en brand.

    _

    • För att vara utan insyn

      Våra fönster vetter mot gatan eller gården och vi behöver en lösning för att dölja det störande insynen? Vi har lösningen: semi-transparenta eller ljusdämpande voilegardiner som ger oss integritet och lugn hemma.

      De tyger som passar för att skapa insynsskyddande gardiner är voiletyger i bomull, linne och polyester, organza och spetsar. Det är upp till dig att välja det voiletyg som bäst passar din inredning och dina behov av integritet.

      Men det är viktigt att veta att inte alla voilegardiner är designade för att skydda mot insyn. Tyger med en vikt under 60 g/m² kommer att vara för tunna och för genomskinliga för att garantera att vi förblir osynliga.

    Proffstips för att lyckas med att sy mina gardiner

    Att ge sig in på att sy sina egna gardiner med symaskin är något som de flesta kan göra, men det finns ändå några fallgropar att undvika för att genomföra projektet framgångsrikt. Meterantal, material och tips – här är våra proffstrick för att lyckas med att göra sina egna gardiner.

    • Hur beräknar jag rätt meterantal för mina gardiner?

      Höjden

      För att bestämma längden på våra framtida gardiner behöver vi mäta höjden från fönstrets övre kant till golvet och sedan lägga till 15 cm (som motsvarar avståndet mellan fönstrets övre kant och gardinstången). För ett finare resultat rekommenderar vi att dra av 2 cm så att gardinen inte vidrör golvet. Till detta mått läggs måttet för fållen, vilket innebär 10 cm på övre kanten av gardinen och 20 cm på nederkanten.

      Bra att veta: Om vi har valt ett mönstrat eller tryckt tyg för våra gardiner behöver vi även lägga till längden för mönsterrapporten, det vill säga den längd som mönstret upprepas på. Detta mått motsvarar den mängd tyg som behövs för att mönstret ska placeras i samma höjd på varje gardinpanel, så att mönstret fortsätter på ett snyggt sätt.

      Gardinens höjd = höjden från gardinstången till golvet - 2 cm + 30 cm (fållar) + mönsterrapportens storlek om det behövs

       

      Bredden

      För att hitta rätt bredd mäter vi gardinstångens längd och multiplicerar detta resultat med 1,5 eller 2 beroende på hur voluminös gardinen ska vara. Genom att multiplicera med 1,5 får vi en gardin som är lite mer platt, medan en gång med 2 ger mer volym. Sedan lägger vi till 8 cm för de laterala fållarna.

      Bra att veta: Beroende på bredden på det tyg vi har valt kan vi behöva köpa två bitar av samma tyg och sy en vertikal mittsöm. I så fall rekommenderar vi att multiplicera gardinstångens bredd med 2 för att kunna dölja sömmen under gardinens volym.

      Gardinens bredd = längden på gardinstången x 1,5 eller 2 + 8 cm (fållar)

       

      Formeln

      Så här ser den magiska formeln ut för att hitta rätt tygmängd för att sy våra gardiner utan problem:

      Behövligt tygmått = Gardinens höjd (avståndet från gardinstången till golvet - 2 cm + 30 cm + eventuell mönsterrapport) x Gardinens bredd (längden på gardinstången x 1,5 eller 2 + 8 cm)

    • Hur syr jag fållarna och sömmarna på mina gardiner?

      Nu när vi har rätt tygmått och vårt tyg är redo, är det dags att börja sy. Ett litet tips innan vi börjar: Det är starkt rekommenderat att tvätta eller stryka tyget med ångstrykjärn för att undvika att det krymper senare om vi bestämmer oss för att tvätta det i maskin.

      Sömnad av gardiner

      Låt oss gå vidare till själva sömnadssteget. Att sy gardiner är inte särskilt komplicerat i sig, eftersom det mest handlar om raka och jämna sömmar med raksöm. Det enda vi behöver kontrollera är att nålstorleken passar till tyget vi har valt. Om en standardnål fungerar för de flesta material, kan vi till exempel behöva en speciell jeans-nål, mellan storlek 90 och 110, för tjockare gardiner i kypert, mocka eller sammet.

      Sy fållarna

      För sidorna rekommenderar vi en dubbel fåll med ett rullat viksätt på 2 cm. För att göra detta syr vi först en fåll på 2 cm, och sedan upprepar vi operationen för att avsluta vår fåll.

      För att ge vikt på nederkanten gör vi två fållar på 10 cm med rullad vikning eller så väljer vi en snabb och enkel termofåll. Förutom att spara oss från att sy ytterligare en fåll, tillför denna teknik den vikt som krävs för att ge gardinen ett fint fall.

      För överkanten passar en dubbel fåll med ett första lager på 2 cm och ett andra lager på 8 cm bra.

      Faire un plis roulé sur le haut du rideau

    • Hur får man fina veck på gardinerna?

      Vecken på gardinens övre kant är de som ger den mest eleganta känslan. Detta kallas för “gardinens våg” eller “volym” på sömnadsspråk.

      Det finns flera typer av veck som kan göras antingen genom sömnad eller med hjälp av de fixeringar vi valt. Vi hittar platta veck (med eller utan mellanrum), enkla, dubbla eller trippla veck, vågveck, flamländska veck, godetveck eller rynkor.

    Hur väljer jag mina gardinfästen?

    Att välja rätt fästen för sina gardiner är ett steg som inte ska tas lättvindigt. Som vi såg tidigare påverkar valet av fästen både typen av veck och gardinens volym, men även det slutgiltiga resultatet i vårt hem. Nu är det upp till oss att välja bland dessa 5 typer av fästen, de som ger mest stil åt vår inredning.

    • Öglor och ringar

      Ringarna, som kan vara i metall, plast eller trä, träds först på gardinstången och fästs sedan på gardinen med hjälp av speciella fästen som hängs på varje ring med jämna mellanrum.

      Metallöjletter, å andra sidan, är direkt integrerade i tyget. Vi rekommenderar att alltid ha ett jämnt antal öljetter så att gardinens kanter är vända åt samma håll. För att beräkna antalet öljetter man behöver räknar man med 6 öljetter per linjär meter. Så för en bredd på 150 cm behövs 8 öglor. När man ska sätta fast öljetterna finns tre olika sätt att göra det:

      • Klippsöljetter– dessa klipps enkelt på gardinens övre kant. Först fördelas de, sedan ritar man med krita där man ska klippa och till sist klipps varje öljett på sin plats.
      • Öljettband – ett band med redan inbyggda öljetter som kan sys på gardinen.
      • Metallöljetter – dessa kräver en professionell installationsmaskin.

    • Hällor

      Hällorna är små rektanglar av tyg som sys direkt på toppen av gardinen och fungerar som passager för gardinstången. Den rekommenderade storleken för gardinhällor är 5 cm breda och 10 cm långa. Precis som för öglorna bör man även här räkna med 6 hällor per linjär meter för ett harmoniskt resultat.

    • Knutar och rosetter

      Knutar är både ett elegant och rustikt sätt att fästa gardinerna. Det är band som vi själva knyter och fäster ovanför gardinstången. Räkna med 5 cm breda och 40 cm långa för att skapa fina hängande knutar. Till skillnad från öglor och hällor rekommenderas det vanligtvis att man installerar 8 knutar per linjär meter.

    • Rynkband

      Praktisk och lätt att fästa, rynkband är ett band som sys på gardinens övre kant och har snören på sidorna som gör det möjligt att skapa volym genom ett rynk-system. Med små fästen längs hela bandet gör ruflette det också möjligt att sätta upp krokar och hakar för att fästa gardinen. En idealisk lösning för gardiner med rynkor, flamländska veck, platta veck eller vågveck.

    • Kanal för gardinstång

      Gardinstångskanalen innebär att man helt enkelt trär gardinstången direkt genom den övre fållen på gardinen. Den ger inte mycket volym och är bäst för en enkel och minimalistisk look. Det är också värt att notera att det blir svårt att öppna gardinerna helt med denna typ av fäste, om man inte använder band fastsatta på väggen.

    Vilken gardinstång ska jag välja för mina gardiner?

    Sista punkten att ta hänsyn till innan vi sätter igång med att designa våra gardiner är gardinstången. Valet av gardinstång är faktiskt inte så enkelt som man kan tro, och flera faktorer måste beaktas.

    Först och främst finns det de tekniska begränsningarna i vårt hem som kommer att diktera vilken typ av stöd vi behöver för vår gardinstång. Eftersom det rekommenderas att placera gardinstången cirka 15 cm ovanför fönstret, är det upp till oss att besluta om det är bättre att fästa den på väggen eller i taket.

    Därefter måste gardinstången vara i harmoni med inredningen. Det finns gardinstänger i trä, plast, metall eller smidesjärn, med en mängd olika ändtoppar och fästen som ger nästan oändliga kombinationsmöjligheter. Stång, kabel eller skena – vi väljer vår gardinstång beroende på våra önskemål och vilken typ av gardiner vi har valt.

    Om vi väljer en gardinstång har vi två diameteralternativ: 20 mm och 28 mm. För lätta gardiner kan vi välja storlek beroende på det utseende vi vill ha, men för tyngre tyger rekommenderas det att välja den större diametern.

    Slutligen rekommenderar vår syservice att vi installerar ett stöd per meter gardinstång. Till exempel, för en gardinstång på 3 meter, behöver vi tre stöd för att hålla stången på plats: ett i varje ände och ett i mitten. Tänk på att du också måste göra två delar av gardinerna!

    • Hur tar jag hand om tyget på mina gardiner?

      Nu är våra gardiner äntligen klara och resultatet är precis så bra som vi hade hoppats på. Bra jobbat! Nu kommer utmaningen att hålla dem lika fina som de var första dagen. För att hjälpa oss i denna fas, här är några skötselråd.

      Gardiner blir inte särskilt smutsiga och deras största fiende är främst damm. För att motverka detta kan en ångapparat vara ett bra alternativ, eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att ta bort damm utan att behöva ta ner gardinerna. Ett annat snabbt alternativ är att använda en liten dammsugare för att ta bort överflödigt damm.

      För en grundligare rengöring är det möjligt att tvätta gardinerna i maskin, men vid låg temperatur och med en centrifugering på högst 400 varv per minut för att inte förstöra tyget eller undvika veck eller märken (särskilt på canvastyg).

      Veroniques råd, konsthantverkets drottning

      "För att skydda din maskin och förhindra att öglorna slår mot trumman, kan du också lägga den övre delen av gardinen i ett örngott."

      Och om vi tycker att två gånger om året är den rätta frekvensen för att tvätta gardinerna i maskin, behöver vi inte oroa oss om vi bara gör det en gång (eller välja kemtvätt).

       

      Och där har vi det, nu vet vi allt vi behöver veta om att skapa våra egna gardiner, från val av tyg till fästen, mått och skötsel. Nu är det bara att ta mod till sig och sätta igång!

      Besoin d’un dernier coup de pouce ? On n'hésite à jeter un œil à notre large gamme de tissus d’ameublement et de décoration pour trouver l’inspiration.

      Behöver du en sista hjälp? Tveka inte att ta en titt på vårt breda utbud av möbel- och dekorationstyg för att hitta inspiration.